Po prestavljenih in nato nekoliko koronsko izvedenih dogodkih preteklih let je Šourock letos ponovno zasijal pod pravimi rockovskimi žarometi. Na Štuku so se to noč predstavili najboljši štirje bendi, častitljiv naziv Bend Šourocka 2022 pa so dobili Smetnaki.

Nekoč tradicionalno spomladanski dogodek je letos ponovno potekal jeseni. Septembrske srede smo tako preživeli na Štuku, kjer se je v sklopu natečaja mladih glasbenih skupin Šourock predstavilo 14 skupin. Za organizacijo 19. izvedbe največjega takšnega glasbenega natečaja na našem koncu Slovenije je poskrbel Oddelek za interesne dejavnosti študentov Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Na finalnem večeru se je predstavila četverica bendov, ki je na preteklih večerih najbolj prepričala žirijo in obiskovalce. To so bile skupine Mojstri pasivne agresije, The Crossroads, Lesni štromi in Smetnaki. Šourockovo žezlo in laskav naziv Bend Šourocka 2022 pa je ob koncu večera prejela zadnja predstavljena skupina, druščina z Gorenjske, Smetnaki.

Bendi finalisti so, podobno kot na predvečerih, nastopili z lastno izbranim repertoarjem, ob tem pa jim je žirija namenila še dodatno delo. Za finale so morali pripraviti priredbo pesmi Samo milijon nas je skupine Agropop. V pristnem Šourockovem duhu pa so po finalistih na oder stopili še lanski zmagovalci, retro anorakarji iz Ajdovščine, Jet Black Diamonds.

In akcija – finale se je začel

Finale, ki se je seveda odvijal v Štukovi dvorani, so otvorili Mojstri pasivne agresije iz Savinjske doline. Glasbeni trio je večer pričel s svojimi udarnimi melodijami, ki na momente zaplujejo proti funku.

Sledil je nastop The Crossroads. Skupina iz Ljubljane je na večeru predizborov kot taka nastopila prvič, poslušalce pa so tudi tokrat navdušili s čutnim baladnim rockom.

Tretji so nastopili fantje iz Dolge Gore, Lesni štromi. Četverica je obiskovalce spravila na noge s kombinacijo hitre kitarske glasbe in izvirnih avtorskih besedil.

In tekmovalni del večera so nato zaključili Smetnaki. Kranjsko-tržiška zasedba je postregla z energičnim nastopom, ironičnimi besedili in bogatim naborom inštrumentov. Seveda ni šlo brez manjših prekinitev, a “odvezan čevelj, dober špil” – in izkazalo se je, da res.

Udarnim nastopom mladincev je sledilo poslušanje lanskih zmagovalcev in nato …

… seveda razglasitev letošnjih zmagovalcev. Po temeljitem razmisleku strokovne komisije so najprej podelili nagrade za najboljše posameznike. Lovoriko najboljšega basista je prejel Amadei Šaršanski iz Smetnakov, za najboljšega vokalista je bil izbran Jaka Kranjc iz The Crossroads, mojstra pasivne agresije David Zavolovšek in Matic Tevž pa sta prepričala kot najboljši kitarist in najboljši bobnar. Vrhunec večera pa je seveda predstavljala razglasitev osrednjega zmagovalca. Jet Black Diamonds so podelili šourockov pokal in Bend Šourocka 2022 so postali Smetnaki.