Naša zgodba

Največji in najbolj uveljavljeni natečaj za mlade glasbene skupine v Sloveniji, ki ga izvaja Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Odlikujejo ga predvsem strokovna in zavzeta ekipa, pristen »rockovski« duh, skrb za mlade bende, njihovo prihodnost in kakovosten razvoj slovenskega glasbenega prostora nasploh, spoštovanje ustvarjalcev avtorske glasbe in spodbujanje povezovanja ter izmenjevanja izkušenj med mladimi talentiranimi glasbeniki. Glavni namen natečaja je pomagati mladim skupinam pri preboju na slovensko glasbeno sceno.

V okviru projekta si lahko veliko izkušenj pridobijo vse sodelujoče skupine, saj jim omogočimo nastop v dvorani Študentskega kulturno-prireditvenega centra ŠTUK (Maribor), ki velja za enega najboljših koncertnih prostorov v Sloveniji. Glasbenim skupinam je omogočena tudi možnost uporabe visoko kakovostne glasbene opreme. Po nastopu komisija pripravi strokovno mnenje oziroma »feedback«, ki lahko skupini pomaga pri izboljševanju, nastopajoči pa dobijo tudi fotografije nastopa in video posnetek ene pesmi, ki jo izvedejo.

Glavni namen natečaja je torej pomagati mladim skupinam pri preboju na slovensko glasbeno sceno, jim omogočiti izkušnjo igranja na velikem odru, jih spodbujati ter jim pomagati pri izboljševanju.

“Pomanjkanje promocije, nastopov in denarja so glavne prepreke na poti mladih bendov. Zmaga na Šourocku nam je vse to omogočila in tako pomagala ohraniti neodvisno glasbeno držo.”

SPOTLESS MINDS

Zmagovalci sezon

2023    Before time

2022    Smetnaki

2021    Jet Black Diamonds

2020    Strawberry blondes

2019     Fat Butlers

2018     Spotless Minds

2017     Blue Town’s Radio

2016     Prelude

2015     Antioksidanti

2014     Fed Horses

2013     Hulahoop

2012     Wrong Moose

2011     Can of Bees

2010     Dandelion Children

2009     I vs. I

2008     Rockheads

2007     Arcus

2006     Superlizo

2005     Žurdov

2003     Hepa*

Začetki ŠOUROCKA

Šourock se je začel leta 2003 in se je skozi vsa leta izboljševal ter nadgrajeval. Na začetku najbolj nadobudne glasbene skupine ni izbirala strokovna komisija, kot jo poznamo danes in jo sestavljajo ljudje, ki se z glasbo ukvarjajo profesionalno. Takratno komisijo so sestavljali študentje, ki so radi poslušali takšno ali drugačno glasbo, za finalni dogodek pa so poskušali v komisijo vključiti tudi glasbenike in kulturnike. Zametki strokovne komisije so se pokazali po letu 2007.

Tudi glavna nagrada za najbolj prepričljivo skupino se je skozi leta spreminjala, saj je bilo sprva to snemanje videospota, danes pa lahko Bend Šourocka izbira med tremi možnostmi in izbere tisto, ki bi mu pri preboju na glasbeno sceno najbolj koristila.

Pogoji za prijavo so bili v prvih letih natečaja Šourock podobni, saj je moralo imeti status dijaka ali študenta vsaj ¾ članov skupine, danes pa mora imeti ta status vsaj ½ članov skupine.

Ker v začetnih letih svetovni splet še ni bil tako razvit, kot je danes, ko nam skupine ob prijavi pošljejo tudi povezave do svojih pesmi ali pa naložijo datoteke, so takrat skupine ob prijavi pošiljale zgoščenke, našla pa se je tudi kakšna avdio kaseta.

IZBOR BANDOV 2019

Behind The Scenes

Foto utrinki ŠOUROCK večerov skozi zgodovino natečaja.